SDU-företrädare stängdes av från lärarpraktik på grund av sitt politiska engagemang | Sverigedemokraterna i Helsingborg

SDU-företrädare stängdes av från lärarpraktik på grund av sitt politiska engagemang

pontusandersson

Pontus Andersson, tillträdande distriktsordförande för SDU Syd, i dagsläget ledamot, har stängts av från sin praktik på Jensen Gymnasium i Helsingborg. Anledningen är att han är aktiv i SDU och på sin facebook har yttrat sig kritiskt mot EU, kvotering och fri vård till illegala invandrare. Läs Pontus berättelse nedan.

”I vintras började jag andra terminen på Malmö Högskolas ämneslärarutbildning. Redan under första terminen gick vi ut på praktik. Jag blev tilldelad att praktisera på Jensen Gymnasium i Helsingborg och var på skolan under en veckas tid, för att känna att få en bild av skolan och se den ur en lärares perspektiv. Min lärare verkade nöjd med min prestation och lät mig hålla i en egen föreläsning för samhällseleverna i tredje klass på skolan. Jag blev godkänd och läraren gav mig beröm i sin utvärdering av min insats.

Väl inne på min andra termin fick jag i slutet av januari ett mail från min VFU-lärare på Malmö Högskola; han ville ha ett möte angående byte av praktikplats. Idag på mötet fick jag det svart på vitt, det jag väntat mig, att jag blivit av med min praktikplats på grund av mina åsikter. Förutom ett svepskäl som min lärare på Jensen Gymnasium sade: att jag hade ”nära kontakt” med elever på skolan, så förklarade han att han ansåg att vissa av mina åsikter inte skulle vara okej som lärare. Tre gamla skärmdumpar från min Facebook, där jag kritiserar feminismen, EU och fri vård till illegala invandrare har läraren grävt fram i sin iver att hitta något som skulle omyndigförklara mig som lärarpraktikant.

Lyckligtvis har jag nu fått en ny praktikplats på en annan skola, vilket känns skönt. Det hade inte varit särskilt bra att arbeta med någon som ogillar min närvaro.

Jag hade kunnat vara tyst och låta detta passera obemärkt, men jag är inte den personen. Sverigedemokraters situation inom yrken med enorm vänstervridning som journalistyrket och läraryrket måste uppmärksammas. Vi kan inte låta folk tycka att det är okej att en lärare förflyttas på grund av åsikter som väldigt många människor delar.. Någon måste säga att det är nog, annars lär vi aldrig se en bättring av situationen.

Som framtida samhällslärare ser jag det som viktig del av mitt yrke att låta alla elevers åsikter komma fram och samtidigt hjälpa elever att utveckla dessa för att få ett brinnande engagemang och att bli mer medvetna om politik och samhälle. Ett ständigt förtryck av konservativa och nationalister för tankarna till totalitära samhällen där endast de med rätt åsikter tilläts vara lärare.

Jag är glad att Malmö Högskola löste situationen snabbt och flyttade mig till en skola där jag är välkommen. Däremot är jag enormt kritisk mot Jensen Gymnasium och min handledare på skolan som verkar ha tydliga problem med att acceptera åsikter som inte delas av honom och skolan.”

Pontus Andersson Ledamot och tillträdande ordförande för SDU Syd

Här är skärmdumparna som ledde till att Pontus förlorade sin praktikplats.

1903066_10151858666116193_1761699095_n 1614961_10151858666141193_846910119_n 1616711_10151858666156193_482435868_n