Motion om att inte separera våra äldre som flyttar in på ett vårdboende | Sverigedemokraterna i Helsingborg

Motion om att inte separera våra äldre som flyttar in på ett vårdboende

Vi har i media på senare tid kunnat läsa om förtvivlade äldre som nu tvingas flytta från sitt boende på Fredriksdalshemmet då detta ska stängas. Detta är par som levt ihop i hela sitt liv och när en av dem drabbats av sjukdom som inneburit att man behövt flytta till ett vårdboende så har det funnits möjlighet att make/maka kunnat flytta med. Fredriksdalshemmet har erbjudit 2 rumslägenheter och det har fungerat mycket bra.

 
När man nu stänger Fredriksdalshemmet så har man inte kunnat erbjuda alla dessa personer ett liknande boende på de vårdboende man haft att välja mellan. Med andra ord så tvingar man nu dessa personer att bli alltför trångbodda eller att bli särbo på äldre dar. Detta är inte acceptabelt.

 
Med tanke på att vi har en åldrande befolkning så kommer detta att bli ett växande problem som kommer att åsamka ett lidande/stor sorg när en av dem drabbas av sjukdom, demens eller annan åldersrelaterad åkomma och det inte längre går att bo kvar i hemmet med hjälp av hemvård.

 
Den lösning man nu erbjudit på Nya Kungshult med att man kunnat hyra 2 enrumslägenheter med en dörr mellan dessa är inte acceptabel. Då får man 2 pentry och 2 stora badrum som tar upp en stor del av boendeytan och man får svårt att kunna möblera denna lägenhet som en tvårummare. Till detta kommer att man får en betydligt högre månadsavgift.

 
Därför vill vi att Helsingborgs stad i framtiden vid ny-, om- eller tillbyggnad av vårdboende alltid bygger ett antal 2 rumslägenheter så att det finns tillgång då behov uppstår.
Vi ser ingen risk med att vi skulle stå med tomma lägenheter om det vid något tillfälle inte skulle finnas någon som just då behöver en 2 rumslägenhet. Denna skulle kunna användas som korttidsboende där 2 personer av samma kön delar lägenhet.

 
Det finns och kommer att finnas ett behov av korttidsboende framöver då tiden för färdigbehandlade kommer att kortas och staden måste ta hem dessa personer snabbare är idag. Vi ser redan nu stigande kostnader för extern placering av personer med behov av vårdboende.

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår Sverigedemokraterna kommunfullmäktige besluta

 

 

– Att Helsingborgs stad vid alla ny-, om- och tillbyggnader av vårdboende även bygger 2 rumslägenheter för att se till så att inga av våra äldre behöver dela på sig mot sin vilja.

 

_________________________
Kent Davidsson
Ledamot vård- och omsorgsnämnden

3 Kommentarer

 1. Sören.R 7 oktober, 2015 Svara

  Mycket bra!

 2. Lars Ryr 7 oktober, 2015 Svara

  Mycket bra motion men borde vara självklart.
  Tyvärr har nog äldre lägsta prioritet i dagens samhälle då dessutom välfärden successivt nedrustas till förmån för det som är tabu att nämna.

 3. Gert 29 oktober, 2015 Svara

  Våra äldre människor ska ha det bra på vårdboenden,i mina ögon är det inte tabu att säga Invandrarna får komma i tredje led våra gamla har byggt upp Sverige(Helsingborg) invandrarna har inte tillfört något i vår stadskassa,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.