Genmäle på Jonny Cato Hansons inlägg ”Sverigedemokratisk misstänksamhet är osvensk”den 19 juni i Kvällsposten | Sverigedemokraterna i Helsingborg

Genmäle på Jonny Cato Hansons inlägg ”Sverigedemokratisk misstänksamhet är osvensk”den 19 juni i Kvällsposten

Jonny Cato Hanson kommunalråd för (C) I Helsingborg utvecklade sina tankar efter våra budgetdagar i Helsingborg idag och de vill gärna bemöta med mina egna reflektioner över det han säger.

I Sverige så har vi en yttrandefrihet och en religionsfrihet som vi ska värna om. Men samtidigt förstå vad som menas med det. I min värld så är yttrandefriheten själva grundbulten i vår demokrati. Du har rätt att tycka vad du vill om vem du vill och få framföra detta.

När man då pratar om extrema rörelser som Hanson gör så måste man ju se det hela objektivt, en politisk rörelse som Miljöpartiet som endast har ett stöd på runt 4 procent är då de extrema men ett parti som Sverigedemokraterna som i många undersökningar är största parti i Skåne är knappast det.

Du har rätten att tro på vilken gud du vill men du har också rätten att inte tro på någon gud alls. Just det sistnämnda anser jag är vad hela den debatten handlar om när det gäller religiösa klädesplagg i det offentliga rummet.

Vi har som enda parti i Helsingborgs kommunfullmäktige då lyft frågan om klädsel av kommunens anställda. Då vi har drygt 10 000 anställda så anser vi att den frågan har ett väldigt starkt symbolvärde. Vi pratade i synnerhet om anställda inom om vård och omsorg.

Men frågan gäller alla anställda. Vi anser att stadens anställda gör ett bra jobb och bryr oss inte om var folk kommer ifrån eller vilken gud man tror på eller inte. Men vi bryr oss om värderingar och likabehandling för de anställda.

Vi anser att det blir väldigt konstigt om vi som arbetsgivare ska göra skillnad på anställda och anställda efter deras värderingar eftersom det blir ju precis det man gör. En slags omvänd segregering som för oss blir helt oförståeligt.

Sverigedemokraterna vill inte införa någon uniform som Hansson påstår men däremot så vill vi att där staden har arbetskläder/uniform för sina anställda så ska den vara lika för alla och inte att som idag att vissa ska ha särrättigheter.

Vår inställning är att det gäller alla religioner och inte bara för muslimer när man ska jobba i för Helsingborgs stad. Vi vill inte heller att man ska bära turban eller kippa heller för den delen.

Med Hanssons inställning så skulle han ju inte heller ha något problem med att andra skulle få uttrycka sig med att även kunna bära en niqab, abaya eller en burka för den delen eller hur resonerar kommunalrådet, var går din gräns för rätten att uttrycka sig?

Vår uppfattning är att man ska ha rätt i det offentliga rummet att slippa religion i görligaste mån och det ansvaret kan vi ta i staden liksom man har gjort i t.ex. Frankrike med icke-diskreta religiösa symboler såsom hijab är förbjudna i statliga skolor åtminstone sedan 2005, och bärande av religiösa symboler är sedan 2004 förbjudet för alla anställda i den offentliga sektorn, som i Frankrike anses vara representanter för den sekulära statsbildningen. Med andra så finns det redan de som har tänkt till i frågan.

Enligt ett beslut nyligen av den Europeiska unionens domstol har arbetsgivare rätt att vägra anställda bära religiösa, filosofiska och politiska symboler under arbetstid

Detta handlar inte om rätten att få uttrycka sig själv som Hanson påstår det handlar om vilket samhälle vi ska ha och hur det samhället ska byggas. Ska det byggas på sekulariserade principer eller på religiösa principer och för mig är det valet enkelt.

Om jag träffar en polisman i tjänst och denne bär en vanlig polisuniform så är det väldigt tydlig vem denne företräder. Men redan idag så är det tillåtet för poliser som får bära religiösa huvudbonader och då kan ju Hanson fundera på om en polisman kommer till exempelvis Rosengård i Malmö med en judisk kippa på huvudet, tror Hansson då den polismannen kommer att uppfattas som statlig polisman av stadsdelens innevånare?

Michael Rosenberg (SD)

Kommunalråd i Helsingborg

3 Kommentarer

 1. Tornuggleman 22 juni, 2017 Svara

  Som vanligt , Micke.
  Huvudet på spiken !

  Och avslutningsfrågan är en stjärna i kanten . 🙂

  Mycket bra.
  Tack för gott arbete och Du med partikamrater ska önskas en härlig MIDSOMMAR !

  • Författare
   Michael Rosenberg 23 juni, 2017 Svara

   Tack, och en glad midsommar på dig själv.

 2. Börje Wigström 24 juni, 2017 Svara

  Du har rätt och dina kommentarer faller ut på ett bra sätt. Tänk om en polisman med huvudbonaden hade turban i stället för en traditionell huvudbonad som ingår i uniformen, hur skulle detta uppfattas av dem som söker kontakt med en polisman. När man värderar polismakten är det inte bara uttrycket polis det är också hur polismannens uppförande tillsammans med hur representativ man är i sin yrkesutövning och då är uniformen det man förknippar polisen med. När det gäller den yrkesutövning som våra tjänstemän har som polis får man inte vika sig för att ändra på de regler som finns i den klädkod som har funnits sen polisens införande.

  MVH
  Börje Wigström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.